Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът настоя договорът за новия тип изтребител за бъде сключен още тази година

Каракачанов: Трите проекта за модернизация на армията да се движат заедно

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново се застъпи за паралелна модернизация на всички видове въоръжени сили. Въпросът предстои да бъде обсъден и от Съвета по отбрана. Според Каракачанов в бюджета има осигурени пари за нови самолети и кораби, но се търси финансиране за проекта на Сухопътните войски: 

И трите проекта, според мен, е справедливо да се движат заедно. Ако се приеме за по-дълго време да бъдат разсрочени сумите за изплащане на изтребителите или на корабите за флота, ще стигне времето. Откъде ще се вземат парите за отбрана - от бюджета на републикатаказа Каракачанов, след като беше изслушан при закрити врата от парламентарната комисия по отбрана. 

В същото време, президентът Румен Радев настоя договорът за новия тип изтребител за бъде сключен още тази година. В интервю за специализирания сайт otbrana.com Радев посочва, че има одобрен от парламента бюджет за покупката. 

Той допуска, че ако правителството успее да договори разсрочено плащане от 15 години, годишната вноска може да е малко над 100 милиона лева. А по този начин би се освободил чувствителен финансов ресурс и за проекта за бойните машини на пехотата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!