Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Йотова и външният министър Захариева участваха в дискусия за членството на България в ЕС

Снимка: wikipedia.org

80 процента от европейските граждани очакват евроинституциите да предприемат повече в борбата срещу тероризма. Това каза вицепрезидентът Илиана Йотова на дискусия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за членството на България в Европейския съюз:

През тези години на кризи -  външнополитически, на конфликти, ЕС не можа да наложи своята лидерска позиция нито по отношение на действията на Русия, нито по отношение на действията на САЩ, да не говорим за Турция, Кипър - този голям конфликт, който продължава да съществува, макар и не толкова видим - и всъщност един от успехите е подписаното споразумение за миграцията с Турция, което за съжаление не действа в пълния си обем.

Българите са сред нациите, които най-силно  подкрепят членството в Европейския съюз, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева:
Факт е, че по отношение на новата, обща политика за убежище разговорите и преговорите вървят наистина изключително трудно. Факт е, че има диаметрално противоположни, бих казала, трудно сближими позиции на част от държавите. Една е позицията на държавите, каквато е и на България, които са на първа линия, външни граници на ЕС, съвсем друга е позицията на т.нар. "Вишеградска четворка". Все пак обаче - не трябва да сме толкова скептични, по-голяма част от документите, които са предложени, има сближаване и се взимат решения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!