Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоя се пореден протест срещу премахването на паметника „1300 години България“ пред НДК

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Тази вечер се състоя пореден протест срещу решението на Столична община паметникът „1300 години България“ пред НДК да бъде премахнат.

С жива верига около монумента и символично блокиране за пет минути на оживеното кръстовище на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витошка" близо 100 души поискаха паметникът не просто да не се събаря, а да бъде възстановен. Причината - има естетическа стойност и е част от целия комплекс НДК. Освен това реставрацията ще струва по-евтино отколкото премахването. Решението на Столична община е от 2014-а година, но демонтирането трябва да започне едва сега. По традиция обаче спорът от естетически прерасна в политически. За запазване се обяви и медийният експерт Соня Момчилова:

Всеки студент по психиатрия от първи курс ще ви каже, че на паметта не трябва да се посяга, защото това води до тежки последствия. А ние какво правим с нашето минало? Опитваме се по всякакъв начин да заличим следите на онова, което не харесваме. Това е повече от варварство.

Опонираха й минувачи:

Основателна причина е, че този паметник е свързан с един тоталитарен режим, който е обявен за престъпен и не му е тук мястото.

Протестът завърши със скандирания "Реставрация". Организаторите обещаха, че ако местната власт не се коригира протестите няма да спрат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!