Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в защита на паметника пред НДК се проведе тази вечер

Снимка: БГНЕС

Близо 50 души се събраха пред паметника, за да се обявят против премахването му. Започналият демонтаж не отчайва неговите защитници. Те са категорични, че за монумента още има шанс и събарянето трябва да спре. За да привлекат внимание към каузата си, тази вечер те организираха шествие по бул. "Витоша" – от паметника до църквата "Света Неделя". То започна с песента "Върви, народе възродени" и бе придружено с възгласи "Искаме изкуство" и "България". 

Сблъсъци нямаше, но протестът не мина без противопоставяне. Изправиха се художници срещу художници. Двама колеги на стачкуващите – Иван Яхнаджиев и Валентин Бинчев, дойдоха, за да поспорят защо паметникът трябва да бъде незабавно премахнат. Аргументите им – грозен е и е комунистически символ. Опонентите им от Съюза на българските художници пък посочиха, че това е изкуство и то качествено и не бива да действаме като талибаните.

Демонтажът бе спрян за седмица заради палеж на крана, с който се събаря монументът. Протестиращите днес осъдиха палежа на крана и го нарекоха вандалски акт, но допуснаха, че е възможно това да е провокация и дори застрахователна измама.

Следващата седмица отново ще има протест, но с богата музикална програма, заканиха се защитниците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!