Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по екология в НС одобри "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение

Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Комисията по екология одобри на второ четене промяната, която дава т.нар. "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение. Промяната на Закона за околната среда предвижда решението по обжалване на ОВОС да е окончателно на първата инстанция. Комисията не се съгласи да включи и общинските обекти, за които първоинстанционното решение да е окончателно.

Тома Белев от "Зелени балкани" предупреди, че от 184 случая само два са стигнали до втора инстанция и допълни, че има избираемост при определянето на обектите с национално значение:

Мога да ви кажа, че има такива странни неща като гробището на Рилския манастир. Не знам какъв му е обектът - с национално значение, всички екарисажи в Българи, свободната учебна база на Национална спортна академия, частни проекти - всякакви, но от тях обжалвани на втора инстанция са само два. Ако имаме забавяне в съда, вие гласувате членовете на ВСС. Натискайте там да се правят промените - във Върховния административен съд, в административните съдилища... Не пипайте достъпа на гражданите до правосъдие. 

За да стане окончателно, решението трябва да бъде гласувано в пленарната зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!