Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите настояват за насърчаване на колективното трудово договаряне

Снимка: Красимир Каменов

За пореден път работодателите заявиха официалната си позиция срещу договарянето на минимални осигурителни доходи за отделните браншове. След като вчера се провали поредният кръг от преговори, днес в писмо до социалния министър Бисер Петков от националнопредставените работодателски организации настояват министерството да насърчава колективното трудово договаряне и реформата в трудовото законодателство.

Минималните осигурителни доходи, които се определят по длъжности и икономически дейности, са регулация, която не се прилага в нито една държава от Европейския съюз, продължават да твърдят работодателите и се обосновават с това, че подобна практика насърчава единствено сивата икономика.

В писмото се посочва още, че реалното административно увеличение на праговете през тази година е в размер на два процента и половина. При положение че ръстът на средния осигурителен доход е над шест на сто, а приходите по осигурителните вноски нарастват с десет процента. Това, според работодателите, обезсмисля определянето на минимални осигурителни доходи.

Работодателите припомнят още заявената си готовност да разговарят по механизма за определяне на минималната работна заплата и за законодателни промени, които да отменят осигурителните прагове и предупреждават, че нагнетяването на напрежение в индустриалните отношения може да принуди много браншови организации и предприятия да преосмислят своите позиции в социалния диалог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!