Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от няколко ведомства разработват мерки за ограничаване на употребата на наргилета

Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента използването им не е регламентирано в българското законодателство.

По инициатива на Министерството на здравеопазването ще бъде сформирана работна група от няколко ведомства, която ще разработи такива мерки. Първата работна среща ще се проведе идната сряда и в нея ще участват представители на Министерствата на икономиката, МВР, МЗ, МОН, както и медицински специалисти и представители на местната власт, които имат отношение по проблема.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова и експерти от Националния център по общественото здраве и анализи са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за организма на пушещите наргиле. Информацията ще бъде използвана при разработването на мерките. Министерството на здравеопазването има готовност и за законодателна инициатива относно регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!