Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В мандра в Момчиловци отварят демонстрационен център за кисело мляко

В рамките на традиционния Фестивал на киселото мляко ще има конни състезания и конкурс за красота. Ще раздадат и сертификати на местни жители, които учат китайски

Момчиловци спечели интереса на китайските туристи и от девет години има партньорство с китайска фирма за кисело мляко
Снимка: БГНЕС

На 8-и септември в родопското село Момчиловци започва поредното издание на Фестивала на киселото мляко. Кулинарният форум, който привлича много български и чуждестранни гости, ще продължи до 10-и септември.

В празничната програма организаторите са заложили както изпълнения на местни фолклорни групи, така и на ансамбъл „Българе“ и на Теодосий Спасов. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова разказа:

Новото тази година е, че ще заработи демонстрационен център в мандра в Момчиловци. Ще показваме на туристите как точно се кваси мляко, как се подсирва сиренето, как стопаните се грижат за животните си.

Предстоят и конни състезания, а всеки желаещ ще може да се качи на кон и да поязди. Ще се проведе и националният конкурс за красота "Мис Родопи".

Новата Кралица на киселото мляко ще рекламира продукта "Момчиловци", произвеждан в Китай от девет години, обясни още Сийка Суркова. 

Тъкмо сътрудничеството с китайската фирма за производство на кисело мляко даде нов тласък за развитието на селището. Родният продукт предизвика интереса към Момчиловци в Китай, а за да могат успешно да посрещат чуждестранните туристи, местните хора се включиха в курсове по китайски.

На фестивала тази година ще бъдат раздадени сертификатите на първите курсисти по китайски език и култура, а китайски учител ще разкрие тайните на традиционния танц тайджи.

В програмата са включени още „спортни“ дисциплини като надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!