Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пъти са се увеличили случаите на агресия в училище

Снимка: Sportal

Два пъти са се увеличили случаите на агресия през последните три години. Стряскащата статистика беше изнесена на дискусия на тема „Спорт, а не насилие в училище“, организирана от вестник 24 часа. 
Участниците се обединиха около тезата, че най-добрите начини за справяне с агресията сред децата и най-успешното средство за превенция срещу опасни навици са спортът и физическата активност. 

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежда и спорта Славчо Атанасов изнесе стряскащи данни: 
За отчетната 2013-2014 те са били 3 268, а за учебната 2015-2016 г. са 7 017 случая. Това е официалната е официалната статистика на нашето Министерство на образованието.

В отговор спортният министър Красен Кралев изтъкна ползите от спорта. Помага на социализацията на децата, подобрява здравето им, намалява нивото на стрес, овладява гнева, повишава самоувереността им, а от там и успешната реализация в живота. 
Затова един от приоритетите ни в програмата за управление на държавата през следващите 4 години до 2021 г., един от приоритетите, изграждането на физкултурни салони във всички български училища. Планиран е бюджет от порядъка на 120 000 000 - обясни министър Кралев. 

София също подкрепя тази политика при изграждане на нови детски градини и училища, поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова

Навсякъде, където строим, задължителен елемент е наличието на физкултурен салон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!