Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: Създаване на обща европейска прокуратура – една от основните цели по време на европредседателството ни

| обновено на 19.09.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС

Създаване на обща европейска прокуратура ще е една от основните цели, по които страната ни ще работи по време на европредседателството през 2018 г. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя участва в дискусия за българските приоритети в областта на правосъдието и вътрешния ред, която се проведе в Народното събрание. 

От наш интерес е общата европейска прокуратура да започне работа час по-скоро, обяви министър Цачева: 
От нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове, тоест парите на всички нас, европейските данъкоплатци. Ще се създаде и единна информационна система на Европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и всичко това ще позволи България активно да допринесе за подобряване на борбата срещу корупцията и финансовите измами на европейско ниво.

По думите на Цачева, другите основни теми са напредъкът в електронното правосъдие за противодействие на киберпрестъпленията и създаване на общ регламент за признаване и изпълнение на споразумение по брачни въпроси, родителска отговорност и отвличанията на деца при смесени бракове.

Вътрешният министър Валентин Радев има два приоритета:
Това е повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз и второто е по-ефективното управление на миграционните процеси.
Ускореното връщане на незаконно пребиваващи на територията на Европейския съюз в страните, от които идват, е част от контрола върху миграционните процеси. Радев обеща да увеличи процента за България.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че в знак на подкрепа през следващата седмица на първо четене ще бъде внесен законопроект за мерки срещу прането на пари. От опозицията нямаше критики, а пожелания кабинетът да изпълни поставените цели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!