Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на "Емко" протестираха пред МС въпреки възстановения лиценз на завода

Искат пари от "Кинтекс" за вече произведена продукция

| обновено на 06.10.17 в 17:25
Снимка: БГНЕС

Оръжейния завод „Емко“ отново има разрешителното за търговска дейност. Междуведомственият съвет за отбранителна индустрия и сигурност възстанови лиценза, но остана проблемът продукцията на „Емко“ да достигне спечелените чрез търгове пазари. Затова оръжейниците отново излязоха на протест пред Министерския съвет.

След заседанието на съвета министърът на икономиката Емил Караниколов коментира пред "Хоризонт":


Разбирам, че искат да им бъдат възстановени договорите с "Кинтекс". Тук обаче им обръщам внимание, че по тяхна вина тези договори бяха прекратени и те в момента се изпълняват от ВМЗ, уточни министърът.

Служителите на "Емко" посочиха две причини за многобройния протест: развалените договори с държавната компания-износител на продукцията им, "Кинтекс", и дължимите пари от "Кинтекс" към "Емко". Валентина Иванова от "Емко"-Монтана обясни за "Хоризонт", че настоява за среща с премиера Борисов още днес. В противен случай ще има нова демонстрация идната сряда. Тя обясни, че служителите си искат парите за изработеното, за да може "Емко" да продължи да работи нормално, тъй като в момента служителите не могат да спят спокойно: 

Ние сега излизаме, защото искаме продукцията най-напред да ни бъде транспортирана, да отиде по предназначение. За стари сделки, за които "Кинтекс" ни дължи пари - искаме си парите.

Протестиращите обясниха, че нямат политически претенции, а просто се борят за правата си и определиха случващото се в "Емко" като подигравка. 
Разрешителното за търговската дейност е възстановено с малки забележки, които обаче не касаят безопасността на работниците и  населението, посочи по-рано днес министър Караниколов: 
От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството "Eмко" трябва и съм сигурен, че ще ги изпълнят. Оттук нататък те имат право да изнасят и да внасят компоненти и продукцията, която изработват.  От днес "Емко" е пълноправен участник на международните пазари, обобщи Караниколов, който по-рано заяви, че ако в констатациите няма нещо, което да застрашава живота и безопасността на населението и на работниците, лично ще поиска веднага да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ:

Проблемът с отнетия лиценз, който блокира търговията на завода за три месеца, струваше загубата на спечелени пазари и остави нереализирана продукция за милиони, защото държавният търговец "Кинтекс" прекрати договора си с дружеството и тръгна да изнася на същите пазари продукцията на ВМЗ-Сопот. Така вместо готовата продукция на "Емко", която чака на пристанището, тепърва поръчката ще изпълнява ВМЗ-Сопот:

Това е направено още в деня, в който се прекратяват договорите. За да си изпълним ангажимента към третата страна, с която имаше договор "Кинтекс", тя веднага ги обезпечи със сключване с договори с ВМЗ. Договорите, които бяха прекратени, веднага бяха преподписани такива с ВМЗ-Сопот с цел "Кинтекс" да гарантира своя интерес.

Договорите засягат продукция за милиони, блокирана на пристанището в Бургас, но тук държавата не може да се меси, коментира Караниколов:

Това е търговски спор. Доколкото знам, те и в момента водят разговори, и за други страни имат сделки. Тук обаче им обръщам внимание, че поради тяхна вина тези договори бяха прекратени и те в момента се изпълняват от ВМЗ. Нека да седнат и да говорят с ръководството на "Кинтекс". Аз не мога да се бъркам в търговските взаимоотношения. Ще съдействам специално по прекратените договори, тъй като вече ги предоставихме на ВМЗ, но не знам какъв би бил коментарът, но нека да преговарят. Аз нито ще преча, нито ще оказвам някакво влияние върху "Кинтекс", нито върху „Емко“, нито върху което и да е държавно дружество.

Ситуацията обаче е на път да подрони авторитета не само на завода, но и на България като оръжеен производител на международните пазари. Заради неизпълнението на договорите и разплащането на произведената, но неизтъргувана продукция, в ранния следобед работници и служители на "Емко" отново излизат на протест в София. Към тях ще се присъединят и колегите им от "Дунарит".

Ще оттеглим хората си от протестни действия, когато започнат обективните действия и спрямо нас. Искрено се надявам дори и на положително решение по 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев потвърди, че от май насам МВР, съвместно с НАП, проверява всички складове за боеприпаси и оръжие.

Не нахлуваме. Проверяваме и присъстваме. Така е било на много други места. Ние съдействаме. Полицията присъства, ако има нужда. За съхранение на боеприпаси винаги ще има изисквания. Винаги някой няма да е изпълнил всички предписания, но ние се стремим основните, от които зависи след това да не се случи така, че да има жертви, да има някакви по-тежки последствия, те да бъдат изпълнени. Тези са отстранени. Така ме увериха и предполагам, че днес докладът ще отиде в Министерски съвет и Междуведомственият съвет ще си вземе съответното решение.
Радев каза още, че се работи по разчетите за повишение на полицейските заплати в проектобюджета за 2018 т. Той обаче не се ангажира нито с колко, нито от кога ще бъде това увеличение. 
Действията на НАП по случая с „Емко“ нямат връзка с процедурите около лиценза на дружеството, съобщиха от Приходната агенция. Данъчни са посетили предприятието заради казус със запорирани акции още от април 2015-та година. Акциите са били притежание на "Дунарит", но през юни т. г. данъчните са установили, че вече са притежавани от "Емко", а тъй като те са запорирани, няма законов механизъм за прехвърлянето им, обясниха от НАП. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!