Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата около оръжейното дружество "Емко" намери решение

Предприятието ще получи отново договорите, които бяха прекратени едностранно от държавната компания посредник "Кинтекс"

| обновено на 10.10.17 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Оръжейното дружество "Емко" ще получи отново договорите, които бяха прекратени едностранно от държавната компания посредник - "Кинтекс" по времето, като лицензът на оръжейния завод за износ бе отнет. Това обяви премиерът Бойко Борисов след преговори с ръководството на "Емко" и министъра на икономиката Емил КараниколовВ отговор собственикът на завода Емилиян Гебрев съобщи, че протестите на работещите в "Емко"  се прекратяват. 



Близо два часа продължи срещата в Министерския съвет, след която се очакваше яснота за това дали ще бъдат върнати договорите от държавното дружество ВМЗ обратно към частното "Емко", което спечели търгове за продажба на продукцията, но заради отнетия лиценз изгуби договорения пазар. Премиерът Бойко Борисов обясни:

За да ви отговоря, защо ни бяха нужни два дена -  защото, когато има "Кинтекс" като държавен посредник и частни и държавни заводи, винаги може да се направят и спекулации, може да се направят и много други изводи. Едните обвиняваха едните проекти, другите  - че посредниците взимат или частниците повече пари. Два дена и с "Кинтекс", и с колегите, защото действително военната продукция и военните заводи, военните договори и излизането на други пазари изисква голям професионализъм и  всеки детайл да се гледа. 

Емилиян Гебрев коментира: 

Този еталон за сътрудничество, което е било досега между държавна и частна фирма, спазвайки самата Конституция  - за равенството на държавното и частното в нашата страна, да продължи да работи напред.  Оттук нататък уверен съм, че няма по никакъв начин да се повтори това нещо - не само с нас, но и с всички останали фирми в бранша. Много е важно, че държавата застана зад гърба за всички нас - по този начин ние се чувстваме много силни в борбата си на външния пазар.


Миналата седмица държавата върна лиценза на "Емко", отнет заради нарушения при съхраняване на продукцията.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!