Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова отговори на вътрешната опозиция

| обновено на 28.10.17 в 19:36
Снимка: БГНЕС

В БСП няма да има гласуване на вот на доверие или на недоверие на лидера, стана ясно на днешния 49-ти Конгрес на социалистическата партия. На вътрешнопартийната критика Корнелия Нинова отговори с предупреждението, че има опити външни сили да разединят партията. 

Преди да чуят речта на Нинова представителите на опозицията в БСП казаха, че няма нужда от конгрес:  Георги Гергов коментира:  Президентските избори  - ракетоносител, който не се употреби -  ние хвърлихме много "пара в свирката", много приказки, а накрая резултатът го няма, БСП е аут.  

Не се е случило нещо извънредно, за да се свиква заседание на конгреса. Не се очертават предсрочни избори, за съжаление, посочи Ангел Найденов.

Но Корнелия Нинова предупреди, че ако опозицията не може да бъде "опитомена" и "нахранена", значи трябва да бъде разбита. Тя отхвърли и всички критики, отправени към нея  - за мандатността на депутатите, за внесените законопроекти, приетите от пленума решения.  Лидерът на БСП каза, че едноличните атаки срещу нея са атаки срещу Устава и документите на партията, а за лидерския въпрос обобщи:
Щях да подам оставка, да отидем на пряк избор и щях да го спечеля! Щях да се върна, но председател на какво?  На една партия, в която вътрешнопартийни интриги и лобита са ровили сред вас в организацията, външни сили са бъркали при нас с мръсни ръце. На кой лидер му е нужна такава партия!?

Много от делегатите също се изказаха в подкрепа на Нинова, а лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви:
Да излезем и от този Конгрес и да гледаме към обществото единни, за да вървим всички заедно напред.

Конгресът не допуска предложението на вътрешнопартийната опозиция да бъде обсъдено връщането на стария начин за избор на председател. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!