Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според национално проучване

98% от българите знаят, че диабетът е сериозно заболяване

Симптомите на заболяването обаче все още не са добре разпознаваеми

Снимка: Ани Петрова, БНР
По повод предстоящия Световният ден за борба с диабета (14 ноември), днес официално бяха представени данните от национално проучване за информираността на българите относно захарния диабет - знаем ли кои са рисковите фактори и групи, как да се предпазим и как да контролираме заболяването?

Проучването е проведено през месец май тази година в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Данните от проучването бяха представени от проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. По данни от изследването, броят на хората, които съумяват да контролират заболяването си ефективно се е увеличил. За съжаление обаче поради честата липса на симптоми при диабет, малко хора разбират, че имат заболяването, преди да са настъпили усложнения.

По отношение на информираността на хората, които не страдат от диабет, данните сочат, че според 98% от тях диабетът е сериозно заболяване. Значително по-малък (63%) е делът на тези, които знаят, че диабетът на зрялата възраст може да бъде избегнат. Според 89% от запитаните наднорменото тегло и обездвижването могат да доведат до диабет.
Над 94% са съгласни, че ако не се лекува правилно, диабетът може да доведе до усложнения, а според 83.5% от анкетираните без правилно лечение може да се стигне и до инвалидизация. Симптомите на диабета (жажда, лесно изморяване, сухота в устата и др.) все още не са добре разпознаваеми. При съмнение за диабет най-висок дял от анкетираните (57%) споделят, че биха се консултирали първо с личния си лекар. Само 18% биха посетили ендокринолог, а 2% биха търсили отговори в интернет.

По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 415 млн. души със захарен диабет, като до 2040 г. се очаква броят им да достигне 462 млн.Засегнатите от заболяването в България са 484 000, като около 200 000не знаят за това.Данните показват още, че новодиагностицираните у нас годишно са между 12 и 15 хил.

Изводите от настоящото проучване посочват, че15%от диабетиците не знаят какви са притеснителните нива на кръвната захар, средно 34% от диабетиците не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца, а около 20% от тях не познават дефиницията на гликиран хемоглобин.

Чуйте повече по темата от Луиза Лазарова и проф. Цветалина Танкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!