Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С панихида на Архангелова задушница беше почетена паметта на войните, загинали за Отечеството

Президентът Радев: Очаквам наистина едно държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка

| обновено на 04.11.17 в 16:18
На Архангелова задушница отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев присъства на заупокойната литургия за загиналите български воини по повод Архангелова задушница. Литургията беше отслужена във военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На церемонията присъстваха още военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, политици, дипломати и гости.

Държавният глава направи коментар по повод средствата за отбрана, залегнали в проектобюджета за догодина. Според него предвиденото увеличение не може да реши проблемите в армията: 

Това е все  пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение, мисля, че тези усилия в момента не могат да решат проблема. Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Аз очаквам наистина едно държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка, подчерта президентът Румен Радев. 

Снимка


Архангелова задушница беше отбелязана във Варна с военен ритуал пред паметника на загиналите във войните офицери и войници. На Старите гробища  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва, като припомни: 
Църквата никога не е забравяла своите войни и неслучайно, че в небесната църква  - в нейното тържество, ще видим, че много войни са светци.

Венци и цветя на паметника на загиналите войни поднесоха областният управител Стоян Пасев, представители на общината, на военно-патриотични организации. Вицеадмиралът от резерва Петър Петров, председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва, изтъкна, че загиналите войни никога не трябва да бъдат забравяни:
Нито едно българско знаме не е загубено, участвали са с величие във всички битки и са ги печелили.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!