Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ с позиция по проектобюджета за 2018 година

Снимка: Радио Видин

Работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смятат, че икономическият растеж догодина може да бъде и над 4 процента, при положение че правителството реши проблема с липсата на квалифицирани кадри. Така работодателската организация мотивира позицията си по проектобюджета за 2018 година, който представи официално на властта.

Прогнозираният ръст на БВП може да се постигне и надхвърли, ако правителството се заеме с решаването на проблема с липсата на кадри, който спира увеличаването на производството и износа. Това може да стане чрез планирането на активни мерки за включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработните, както и чрез облекчаване на вноса на работна сила от трети страни, смята бизнесът.

АИКБ подкрепя настоящата данъчна политика, запазването на данъчните ставки и увеличаването на осигурителните вноски. Позицията съдържа и забележка относно административната намеса на държавата на пазара на труда, като тук се посочват минималната работна заплата, минималните осигурителни доходи и класа за прослужено време. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!