Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката за децата и тяхната защита трябва да са ежедневие за всеки

Снимка: БГНЕС

Основните теми на престижния Европейско-азиатския форум под наслов "Човешките права и децата", който се провежда в София, са международното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и участието на децата в процеса на вземане на решения. Децата че за първи път имат пряко участие в подобен форум. Те имат възможност да изразят мнението си и да поставят акцент върху проблемите, свързани с правата на децата.

Председателят на Държавната агенция за защита на децата Офелия Кънева подчерта пред Радио София, че за истински успех в тази област може да се говори тогава, когато политиката за деца и темата за правата на децата не са просто "политика" и "тема", а е нещо от нашето ежедневие и е част от всеки един от нас като хора.

Тогава, когато въпросът излезе от държавния регламент, излезе от официалното сътрудничество, всички ние сме успели. Все още имаме много стъпки да извървим към това, но мисля, че ще напредваме по-бързо. Затова е много важно да правим нещата заедно и с децата. Нашето бъдеще като възрастни е в ръцете на децата. Ние трябва да работим така, че правата на децата да не са политическо послание, а да са ежедневие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!