Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО избра българската фирма "Делфин" за строителството на бойни кораби

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната (МО) избра единствения кандидат за строителството на бойни кораби - българската фирма "Делфин". Проектът за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба е на стойност около 820 милиона лева и ще се реализира в рамките на пет години. Той ще бъде изпълнен от българската фирма "Делфин". Още през октомври е имало интерес на шест компании, но част от тях не можели да представят предложения, а две дори не дали отговор.

Работната група по проекта е посочила, че българската фирма удовлетворила финансовите изисквания, а техническите предложения дори значително надхвърляли изискваните характеристики.

Заради избора на българската фирма сделката няма да минава през парламента, а тъй като парите са вече одобрени, може да стартира до края на годината.

Сделката за военноморските сили е първата от серията за модернизация на армията. Все още не е избран вариант за модернизация на военновъздушните сили, а проектът за сухопътните войски, макар и написан, няма гласуван бюджет за осъществяването си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!