Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозните средства, които извършват обществен транспорт, трябва да имат видеорегистратори

Младен Маринов: При тежко нарушение шофьорите ще получават наказанието си в най-близкото полицейско управление

| обновено на 19.11.17 в 19:19
Снимка: БГНЕС

В Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия премиерът Бойко Борисов свика на среща началниците на всички институции, които са ангажирани с разследването на катастрофите на главния път София-Варна в Ловешко. 
Всички коли на обществения транспорт ще трябва да имат видеорегистратори, а  седалките за всички автобуси трябва да са снабдени с колан, гласят част от мерките, които бяха приети след спешната среща. Транспортният министър Ивайло Московски обясни: 
С наредби ще задължим в най-кратки срокове всички превозни средства, които изпълняват обществен превоз, да се снабдят и да си оборудват автомобилите с т. нар. видеорегистратори. Това са камери, които заснемат в реално време периметъра извън превозното средство, т. e. цялата пътна обстановка, като превозното средство, което извършва обществен превоз, да бъде задължено да оборудва абсолютно всички седалки с колани.

Обмисля се и създаването на регистрационен режим за автоморгите и автомобилните сервизи. Цялата система за подготовка на водачите ще бъде прегледана. 
При тежко нарушение на пътя виновните шофьори  ще получават своето наказание в най-близкото районно управление на полицията, обяви  главният секретар на МВР Младен Маринов: 
Днес ще се изпълнява. При констатирано тежко нарушение на Закона за движение по пътищата, водачите да се извеждат  от автомобилния поток и наказанията да се налагат в най-близкото районно управление на МВР, което извън населени места може да не е толкова близко. Затова призивът ми е, ако искате да стигнете навреме, не нарушавайте правилника, в противен случай ще бъде необходимо да посетите районното управление, което е в този участък.
Спешното изграждане на магистрала "Хемус" от Ябланица към Ловеч е единственият начин да се премахне "триъгълникът на смъртта" на пътя в района, каза от своя страна министърът на регионалното развитие Николай Нанков: 
Автомагистрала "Хемус" е едно от основните  решения не само като икономически и социални ползи в Северна България, а от гледна точка на пътната безопасност. Затова стартирахме още тази година деветте километра и триста метра - от Ябланица до разклона за Тетевен, проектираме и то максимално ускорено, останалите 50 километра до разклона Ловеч-Плевен, за да може 2018-2019 година този участък от автомагистрала "Хемус" да стартираме с реално физическо изпълнение.
Пътят София - Варна в участъка при село Микре е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите, припомни Нанков. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!