Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок иска големите инфраструктурни проекти да се реализират чрез средства от пенсионните фондове

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

От Реформаторския блок предлагат големите инфраструктурни проекти да се реализират чрез пенсионните фондове. Заместник -председателят на Движение "България на гражданите" Найден Зеленогорски уточни, че това може да стане чрез специален закон за инфраструктурните облигации, който се прилага в много развити страни. 
На база на този закон ще може да се инвестират нискорисково част от средствата в пенсионните фондове за мащабни инфраструктурни проекти, които ще бъдат държавно гарантирани, за да са гарантирани и нашите средства в тези частни пенсионни фондове. Всъщност, големите проекти, които стоят пред България и биха променили рязко ситуацията, са на стойност около 5-6 милиарда и очевидно е, че само с държавни средства - бюджетни и само с европейски, тези въпроси не могат да бъдат решени. 
Зеленогорски се обяви и за промени в Конституцията, така че да се въведе второ ниво в управлението на регионите, а именно - пряко избран Областен съвет да има право да законодателства на съответната територия. 
Бившият председател на Народното събрание Борислав Великов пък акцентира върху тежката ситуация в Северозападна България. На конференция, посветена на регионалните дисбаланси, той призова: 
Трябва да  използваме председателството на Съвета на ЕС, за да се разшири съюзът и към Северозападна България, освен към Западните Балкани, как да се изразя ...  метафорично

На конференцията кметът на Плевен Георг Спартански прогнозира, че ако не спрат лидерските противоборства, дясното ще се провали на следващите избори. Според него шансът на десните е да предложат решения на проблемите в здравеопазването, образованието и демографията:

Това представляваме ние в момента - едно голямо италианско семейство в тежък развод, в което всеки хвърля чинии по другия. Моята скромна прогноза е, че когато и да са следващите избори, отново ще си счупим главата, ако продължаваме така. Мисля, че дясното има шанс, само ако е единен политически субект. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!