Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе иск срещу приемането на Бюджет 2018 в Конституционния съд

БСП внесоха сигнала си срещу приемането на бюджета за 2018 в Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

БСП внесе иск в Конституционния съд относно процедурата по приемане на националния бюджет за догодина. Под нея са се подписали 66 депутати от левицата. Заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев уточни:

Ние атакуваме Закона за държавния бюджет на Република България с основанието, че е нарушен член 88 от Българската конституция, където ясно е казано как се приема един закон. Това става на две гласувания, на две четения и нашето основание е, че има противоконституционна съобразност на процедурата по приемане на бюджета.

Според социалистите основание за отмяна на Бюджета за 2018 година е нарушение при гласуването на чл. 6, който предвиждаше по предложение на БСП да бъдат отпуснати 1,130 милиона лева за ремонт на патриаршеската катедрала "Александър Невски" и Зографския манастир в Света гора.

Управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета с аргумента, че видите ли, нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушавало финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Тази процедура е на инат нито едно предложение на опозицията да не се приеме. Три пъти да го прегласуваме, дори и за манастирите - най-светлите места за всеки българин - дори и за тях не дадоха пари. Не че три дни след това Борисов не го даде на Министерски съвет и не отпусна парите, но само и само да не е предложението на БСП и да не е от парламента и парламентът да изглежда в унизително глупава ситуация - заяви Бойчев.

Първоначално текстът беше приет, но впоследствие се стигна до трето гласуване, за да бъде отменен. Няколко дни по-късно Министерският съвет все пак отпусна 940 хил. лева за ремонт на Зографския манастир в Атон. Вчера правителството отпусна и 390 хил. лв. за обследване на "Александър Невски". Според БПЦ катедралният храм се нуждае от спешен ремонт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!