Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест за Пирин в центъра на София

| обновено на 28.12.17 в 20:16

Природозащитници блокираха частично кръстовището на Орлов мост в столицата тази вечер в знак на протест срещу днешното решение на правителството за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“. Протестиращите близо 200 души тръгнаха от паметника на Патриарх Евтимий, а блокадата на Орлов мост продължи около половин час.

По-рано премиерът Бойко Борисов увери, че нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство.

Според Световния фонд за дивата природа обаче промяната в плана ще позволи сеч и строителство в близо половината от териториите на парка, а решението за втори лифт над Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение.

Природозащитниците планират да обжалват правителственото решение в съда и да поискат от Еврокомисията да въведе наказателни процедури.

Екопротест в столицата имаше и сутринта, когато правителството заседаваше. По същото време жители на Банско и региона блокираха закратко път Е-79 край Симитли с искане за втори лифт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!