Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и СДС също се обявиха против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Снимка: Оля Стоянова

БСП и СДС се обявиха против ратифицирането на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие.

Социалистите призовават правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание. Аргументът им е, че документът разделя обществото на прага на Българското председателство на Съвета на ЕС. 
Според СДС вместо ратификация на целия документ, Народното събрание трябва да приеме в българското законодателство текстовете от конвенцията, без спорните параграфи. В момента традиционната дясна партия няма представители в парламента. 
Вчера Министерският съвет одобри документа, но срещу него гласуваха 8 министри. От „Обединени патриоти“ се обявиха категорично против Истанбулската конвенция. Според тях с документа се въвежда т.нар. "трети пол", а това руши традиционни ценности на българското общество. 
Реално понятие "трети пол" не присъства в текстовете на Истанбулската конвенция. Спорове предизвиква самата дефиниция на понятието "пол", използвана в нея: социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.
Това определение националистите разграничават от физическия ни пол, назован например в документите ни за самоличност. Конвенцията реално не задължава ратифициращите я страни да приемат като законово понятие т.нар. "социален пол", тоест сексуалността на самия човек, а да се борят срещу дискриминацията на база пол, сексуалност, раса, език, религия и др.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!