Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Симов: Цената на тока за индустрията се покачва административно, а не пазарно

Цената на тока за индустрията от началото на годината се покачва административно, а не пазарно. Търговията през държавната борса не е достатъчно прозрачна и не отменя регулациите на пазара на електроенергията. Така коментира отварянето на борсата за промишления ток изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Електроенергийната борса е 100 процента държавно предприятие и няма общо със Стоковата борса, въпреки че идеята ток да се продава имено през Стоковата борса е на повече от 15 години, посочи Симов:

Държавна и борса са две несъвместими понятия. Борса за търговия с електроенергия не бих я нарекъл, тъй като не виждам толкова либерализиран пазар, не виждам свободното участие на всеки, който иска да търгува. Все пак се минава през някаква регулаторна рамка с участието на държавните предприятия, държавните ТЕЦ-ове, държавата като регулатор и на всичкото отгоре - да ви го кажа чисто теоретично, при наличието на КЕВР да се говори за борса за електроенергия при условие, че КЕВР регулира цените държавно-административно, е малко странно.

 

Причината за поскъпването на тока обаче не е търговията му през борсата, категоричен беше Васил Симов:

Ако говорим, че свободният пазар вдига цените това вече е друго, но трябва да го констатира борсата, а не КЕВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!