Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска национален референдум за Истанбулската конвенция

Снимка: БГНЕС

БСП иска национален референдум за Истанбулската конвенция и спиране на процеса по ратификацията ѝ в парламента, заяви в сряда лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Според нея само българският народ може да се произнесе след създалото се напрежение по текстове в документа. Не е решение приемането на конвенцията с резерви и тълкувателна декларация, както предложи правосъдният министър Цецка Цачева, смята Нинова.

В самата Конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез такива декларации и спорните текстове, по които българското общество спори, не присъстват в тези, които могат да бъдат приемани с такава декларация, затова смятаме, че такава декларация просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете, каза лидерът на БСП

Подписката на БСП с искане за референдум ще бъде внесена в четвъртък, съобщи Корнелия Нинова. Тя посочи, че иска спиране на процеса по ратификацията на конвенцията в парламента, тъй като по закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако документът вече е ратифициран.

Парламентът не трябва да бърза с ратификацията на Истанбулската конвенция, предупреди президентът Румен Радев в отчета си за първата година на поста:
 

Тя е много показателна какво не трябва да правим – да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем реално какво следва от него, също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, без да се е произнесъл българският парламент, без да е изчерпан един задълбочен и пълноценен дебат в нашето общество.

От Обединените патриоти определиха идеята на БСП като не лоша. Ето какво каза депутатът Християн Митев:

По такива въпроси, които засягат неограничен кръг от лица, какъвто е случаят с така наречената Истанбулска конвенция, е редно и е логично да бъдат взети становищата на максимален брой български граждани, което може да стане чрез формите на референдум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!