Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от кварталите с най-мръсен въздух готвят протест в центъра

Снимка: Георги Корнейков, БНР
В Столичната община се проведе втора среща с гражданите от кварталите "Красна поляна", "Разсадника", "Западен парк" и "Овча купел" във връзка с изключително тежкото замърсяване на въздуха в тези райони. Жителите изразиха позицията си, че замърсяването не се дължи само на автомобилите, но и на отровните химически отпадъци, които социално слабите граждани, обитаващи Виетнамските общежития и кв. "Факултета", изгарят в печките си за отопление.

Настояваме да се премахнат незаконните постройки, да се осигури постоянна охрана, да се забрани горенето на опасни отпадъци в печките. Искаме да се възстанови полицейският пункт, който се намира във Виетнамските общежития. Желаем да има мобилна група, която да събира гумите, които се използват за горене, настояха жителите на кварталите със замърсен въздух.

Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда коментира след срещата:

Извършихме проверки във Виетнамските общежития. Посочихме промяната в нормативната база, която ще бъде насочена към разширяване на възможностите за контрол върху недопустими за горене материали. Поехме ангажимент, свързан със създаване на система за видео наблюдение в Западен парк. В периметъра на Виетнамските общежития има поставено видео наблюдение. Обсъдихме стъпките, които е предприела Столичната община, във връзка с възможностите за изграждане на местна мониторингова система. Националната система и тази, която ние ще разработим, ще бъдат съобразени с националните и европейските изисквания. Гражданските системи са спомагателни, те насочват вниманието към проблема, но не са представителни по отношение на нивата.

Въпреки предложените от общината мерки, гражданите изразиха недоволство, защото според тях биват пренасочвани към министерства  и институции, а процесът за решаване на проблема се удължава. Те обявиха и протестно шествие, което ще се състои на 5 февруари, от 18:00 часа, в центъра на София.

Още - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!