Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, БСП внесоха искане за национален референдум по темата

Парламентарната комисията по вероизповеданията и правата на човека, която е водеща по отношение на Истанбулската конвенция, отложи разглеждането й

| обновено на 25.01.18 в 16:14
Снимка: БГНЕС

Гласуването на Истанбулската конвенция в Народното събрание се отлага, реши парламентарното мнозинство. Целта е да се даде възможност за по-задълбочени дебати по спорния документ, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Целта е обществото да разбере, че така наречената Истанбулска конвенция защитава от насилие, допълни Цветанов:

Смятаме, че в момента обществото много сериозно е подведено с всичко свързано с Истанбулската конвенция. Аз не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените от домашно насилие.

Според Цветанов е напълно реалистично да бъде постигнато съгласие и по време Председателството на България на Съвета на ЕС документът да бъде приет:

Аз съм убеден, че в Председателството на България съвсем закономерно е да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия интензивен дебат с всички заинтересовани страни, защото трябва да има действително прозрачност.

Цветан Цветанов е на мнение, че тълкувателна декларация към конвенцията ще изясни спорните моменти. Той не очаква сътресение в коалицията, тъй като приемането на документа не е включено в коалиционното споразумение с патриотите, които вече се обявиха против конвенцията.

Обединените патриоти похвалиха коалиционния си партньор за отлагането, но се усъмниха, че може да се стигне до решение в такъв кратък срок. Веднага след изявлението на Цветанов Волен Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", обяви, че е доволен от това, че големият коалиционен партньор е послушал техния съвет и така ще обърне вниманието си към решаване на по-важни въпроси като повишаване на жизнения стандарт на българите. Той отново подчерта, че патриотите са против насилието над жени. Сидеров се усъмни, че конвенцията може да бъде приета в рамките на шестте месеца на Българското европредседателство:

Тук заявявам категорично, че ние сме против насилието над жени, деца и мъже, но виждате, че в българското общество се появи един голям смут. Виждате колко е динамично всичко. Не мога да знам какво ще се случи до края на Председателството.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев обвини управляващите:

Господин Цветан Цветанов лъга за пореден път безогледно. Тук са изброени хората, които попадат под тази конвенция: транссексуални лица, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията мъже и жени.

Междувременно от БСП внесоха в деловодството на парламента искане за провеждане на национален референдум с един въпрос - "За или против конвенцията сте". Под искането са се подписали 74 депутати от левицата. Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев заяви, че правителството и мнозинството са се провалили в усилията да проведат обществена дискусия и разяснение по темата. Затова от БСП смятат, че един референдум и предшестващата го кампания и обществена дискусия ще дадат отговор на много въпроси:

От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на Председателството, така че този референдум става още по-наложителен.

Същевременно парламентарната комисията по вероизповеданията и правата на човека, която е водеща по отношение на  Истанбулската конвенция, отложи разглеждането й. Председателят на комисията Красимир Велчев мотивира предложението за отпадане на точката от дневния ред на заседанието:

Докато не се проведат необходимите и кръгли маси, и консултации, и разисквания във всички сфери на нашето общество, включително и със Светия Синод и Православната църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!