Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три парламентарни комисии обсъдиха система за доброволна военна подготовка

Снимка: Ани Петрова, БНР

Армията да създава система за доброволна военна подготовка за защита на Отечеството - това е записано в Стратегията за национална сигурност, която беше обсъдена на общо заседание на три парламентарни комисии.

Присъствието на това предложение в стратегията е следствие от други предложение на Патриотичния фронт - до края на годината доброволното военно обучение да стартира. За идеята министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни наскоро, че има политическата подкрепа на ГЕРБ. 

Красимир Янков от БСП обаче обясни, че записаният в стратегията ангажимент:

Не е синхронизиран с обществените нагласи. Преди приемането на тази Стратегия този текст трябва да получи обществена подкрепа с тълкуване какво значи тази система за доброволна военна подготовка.

Борис Вангелов от "Обединени патриоти" обаче определи като преломни текстовете и защото предложението:

Именно защото е доброволна, няма нужда някой да бъде питан, защото това е все едно: "Желаете ли да бъдете питани искате или не искате, примерно, да има еди-какво си".

Очаква се трите комисии -  военната, вътрешната и тази за социалните разузнавателни средства да гласуват предложенията по Стратегията за национална сигурност следващата седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!