Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Мениджърите във фамилния бизнес у нас застаряват

Снимка: БГНЕС

Бурното технологично развитие създава голяма дистанция между младите и по-възрастните поколения мениджъри, предупреждава изследване на Българската стопанска камара (БСК). 
Докладът се основава на данни от проучвания на предприемачеството и приемствеността между поколенията, предимно във фамилния бизнес. 

Анализът показва, че в България съществуват значителни различия между поколението "основатели" и поколението "приемственици" на бизнеса, както и в ценностите и моделите, а също и във визията за развитието на фирмата. А фамилният бизнес е над 40% от частната инициатива у нас и затова технологичените различия притесняват анализаторите от работодателската организация. 

Според проучването, което обхваща 300 000 водещи компании, бизнес елитът застарява в критични размери - около 40 на сто собствениците, съдружниците, управителите и членовете на бордовете на предприятията са на възраст над 65 години. Още около 35 на сто от тях наближават пенсионна възраст, като това е показател за липсата на доверие към следващото поколение.

Последствията от тази тенденция могат да се окажат крайно неблагоприятни за българската икономика, смята авторът на доклада Тончо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите при Стопанската камера и предупреждава, че проблемът изобщо не стои на вниманието на властта. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!