Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на неформален съвет по конкурентоспособност

| обновено на 01.02.18 в 10:42
Снимка: БГНЕС


София е домакин днес и утре на неформален съвет по конкурентоспособност, който е част от календара на събитията от Българското европредседателство. Очаква се форумът да постави началото на политически дебат по предложенията за формиране на обща индустриална политика на Съюза.

Министрите на икономиката от Европейския съюз, заедно с Швейцария и Норвегия, ще обсъждат две основни теми – индустрия и научни изследвания. Българското председателство ще работи по изготвянето на ясна дългосрочна визия за европейската индустрия до 2030 година и след това, което да доведе до повече инвестиции в производството, до създаване на работни места, подобряване на достъпа до финансиране на предприятията и въвеждането на нови технологии, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще председателства Съвета в първия му ден. 

Цифровизацията като цяло, обща индустриална политика. Това е бъдещето, това ще чуете днес и утре на обсъжданията. ЕС трябва да е конкурентен. Европейският бизнес трябва да е готов за всички глобални предизвикателства пред нас.

Индустриалната стратегия на Европа ще бъде една от темите по време на неформалния съвет. Тя беше представена през септември в Брюксел, припомни ресорният еврокомисар Елжбета Биенковска:

Искам да благодаря много на Българското председателство, защото ние правим следващата стъпка. Индустрията е важен сектор за Европейския съюз. Говоря за индустрията като цяло. Ние трябва да запазим този сектор и то на много конкурентно равнище.

Цифровизацията също ще бъде сред основните теми на разговор на Съвета, който вече се провежда у нас, допълни министърът на икономиката:

Очаквам конструктивни разговори, един добър диалог и да поставим началото на основните приоритети пред тази стратегия.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!