Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-често срещаният риск за децата онлайн е тормоз между връстници

На 6 февруари 2018 г. над 120 държави от всички континенти отбелязват за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

Центърът за безопасен интернет подготви различни кампании и инициативи, насочени към децата, в рамките на „Дни на медийната грамотност“, които ще продължат до 17 март. Георги Апостолов, координатор в центъра, е категоричен:

Най-голямата опасност, която дебне децата и непълнолетните в интернет, това е онлайн педофилията. За щастие тя се случва много рядко на голяма част от децата. Едно от основните обучения, които ние провеждаме с децата, е как да разпознаем дали човекът, който се свързва с нас, е този, за който се представя. Най-често срещаният риск е онлайн тормозът между връстници.

Апостолов посочи, че е добре до 9-11 годишна възраст на детето, според преценка на родителите и развитието на детето, да се опитаме да му ограничим достъпа както до сайтове с порнография, така и да сайтове с екстремно насилие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!