Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономист: Четири административни района на планиране е най-добрият вариант за развитието на България

Снимка: ime.bg

Четири района на планиране - това е най-рационалният вариант за икономическото развитие на страната, смятат икономисти от Института за пазарна икономика. Те коментираха предстоящото ново райониране, което регионалният министър  представи преди дни. 
Разделянето на страната на четири района на планиране в най-голяма степен отразява социално-икономическото ниво на развитие на регионите и съдържа най-голяма икономическа логика, смята Явор Алексиев: 
Този вариант най-пряко отразява това, което се случва в икономиката, където цялата Северна, Централна и Северозападна България стават на практика един голям район. Черно море се свързва по линията Варна-Бургас. Остава южния индустриален район и вече София плюс Пазарджик, Югозападния район плюс Пазарджик. Там са огромната част от Дунавските общини, които имат сходни проблеми. Там е като цяло съсредоточен проблемът и с инфраструктурата и нейното ниско развитие, лошото качество на пътната мрежа, ниския стандарт на живот на хората.
За да се постигнат добри икономически ефекти обаче е небоходима най-вече финансова децентрализация на общините: 
Данък общ доход да се прехвърли поетапно към общините. По този начин те самите ще имат достъп до много повече ресурс и нивата на разпределение на публичните средства от местната власт ще се приближат до средните за Европейския съюз, защото в момента в България те са два пъти по-ниски - около 7 процента, при 14 процента за Европейския съюз, допълни Алексиев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!