Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Правителството на Борисов отнема европейския образ на България

| обновено на 24.02.18 в 17:19
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството на Бойко Борисов, че отнема европейския образ на България. В реч на провеждащия се пленум на социалистите Нинова, цитирана от пресцентъра на партията, е посочила редица скандали от последните два месеца, сред които и продажбата на ЧЕЗ.

БСП ще иска сделката за ЧЕЗ да бъде обсъдена в  Комисиите за енергийно и водно регулиране и за защита на конкуренцията. Нинова нарече продажбата на дружеството арогантен случай на задкулисие, а оставката на енергийния министър Теменужка Петкова - бушон, чрез който се прикрива главният виновник Бойко Борисов. Левицата поиска държавата да купи ЧЕЗ за 320 млн. евро, защото енергетиката е структуроопределяща за развитието на страната.

Преди началото на пленума някои от социалистите поискаха управляващите да обяснят кой ще гарантира, че сделката за продажбата на ЧЕЗ няма да застраши икономиката и националната сигурност на страната.

Янаки Стоилов:

Ние може да разсъждаваме. дори тази оставка не е предварително калкулирана. Имайки предвид големият залог в тази сделка, обществото да бъде успокоено, че виждате ли, никой няма общо, а всъщност ясно е, че по този начин до голяма степен функционира българската икономика.

Георги Гергов:

Самата сделка говори за нещо, което не е ясно. Купува го Георги Гергов, или купува го Иванчо от Горно Нанадолнище. Това е несериозно. Фирма с 50 000 лева капитал ще вземе дружество, което отговаря почти за икономиката и ще може да бута правителства.

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и отстраняването на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов са сред акцентите на пленума на БСП. В дневния ред на заседанието е включен и анализ на работата на общинските съветници от БСП.

Бившият председател на партията Михаил Миков очерта темите на заседанието пред журналисти, преди началото на пленума:

Начинът, по който се взимат решения и по който се изпълняват, своевременността на реакцията, която трябва да стигне до хората.

Част от членовете на Националния съвет от т.нар. вътрешнопартийна опозиция, излязоха с готови препоръки как да реагира държавата и партията на случващото се в сектор "Енергетика". Янаки Стоилов коментира:

Смятам, че нашите народни представители трябва да предприемат поредица от действия за изслушване на ръководството на Финансовия надзор, на енергийния регулатор, на ДАНС и по никакъв начин да не се допускат неясни сделки.

Вътрешнопартийната опозиция в БСП не е доволна и от начина, по който ръководството на партията е реагирало по казуса с Валери Жаблянов. Според тях, БСП не е реагирала като колективен орган и не е защитила достатъчно своя съпартиец. Обобщава Георги Гергов:

Да бъдем истинска опозиция и алтернатива, а не само да го приказваме на приказки, а всъщност да бетонираме Бойко Борисов. Много грешки правим. Партията се управлява от треторазрядни хора.

Националният съвет на БСП възложи на Изпълнителното бюро на партията да разработи концепция за стартиране на телевизионен канал на БСП. Това съобщи пресцентърът на социалистическата партия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!