Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции обсъдиха в София министрите на търговията от ЕС

Сесилия Малмстрьом
Снимка: БГНЕС


Нов механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в Европейския съюз обсъдиха на заседание в София министрите на търговията от общността. От Българското председателство се очаква съществен напредък по подготовката на споразумението, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.  

Във връзка с механизма, който се подготвя от Европейската комисия, еврокомисар Малмстрьом обясни:

Тук не става дума за това, че ЕК ще изземе проверките на инвестициите, а за създаване на механизъм за координация между държавите-членки за обмен на информация. В крайна сметка държавите-членки вземат решението дали преките чуждестранни инвестиции са целесъобразни. Ние сме толкова интегрирани, че определени критични инвестиции могат да се отразят върху други страни от Общността.

Целта е диалогът по темата с Европейския парламент да се случи до лятото, а министърът на икономиката Емил Караниколов пое ангажимента: 

Ще положим максимални усилия за постигане на съществен напредък, при възможност формулиране на мандат на Съвета за междуинституционални преговори. Надяваме се, че това ще се случи до първата половина на годината.


С уговорката, че все още няма решение за търговски санкции от страна на Съединените щати по отношение на Европа, еврокомисар Малмстрьом заяви, че възможни мерки са обсъдени и ЕС ще има съответния отговор, ако това се наложи:

По въпроса за САЩ обсъдихме различните предложения , които министър Рос предаде на президента Тръмп. Ние все още настояваме на всички нива, че ЕС трябва да бъде изключен от каквито и да било подобни мерки. Ако срещу нас бъдат предприети действия, ние сме готови да вземем конкрамерки в зависимост от ситуацията, и вероятно ще знаем това след около две седмици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!