Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петкова прекъсна отпуска си заради разисквания в НС за ядрената енергетика

| обновено на 02.03.18 в 12:13
Снимка: Ани Петрова, БНР

След като в началото на парламентарния ден разискванията за бъдещето на ядрената енергетика у нас бяха отложени поради излизане в отпуск на министъра в оставка Теменужка Петкова, малко преди 12 часа председателят Цвета Караянчева обяви, че Петкова е прекъснала отпуска си, за да участва в разискванията. 

Така 124 народни представители гласуваха дискусията да се състои, 7 се въздържаха.  Обсъждането ще започне след изчерпване на въпросите към министър Бисер Петков, който в момента отговаря на депутатски питания. 
Вносителите на питането от БСП обаче възразиха. Таско Ерменков се възмути. 
"Никога не съм предполагал, че едно разискване на важен за народа въпрос, може да се превърне в игра на тенис на маса и прехвърляне на топчето от едната до другата посока. И сега изведнъж, след като в залата няма нито достатъчно депутати, които да гласуват, защото вие знаете, че разискванията завършват с решения, нито има достатъчно хора, които да участват смислено в дебата, защото дебатът е изключително важен за развитието на енергетиката в България, ми се предлага и ми се казва, че министърката има готовност".
Георги Свиленски нарече действията на Теменужка Петкова подигравка с българския парламент. 

По-рано депутатите от БСП, поискали разискването, заявиха, че отлагането е неглижиране на проблемите. 

Таско Ерменков: 
"Вчера до 7.00 часа беше в парламента, когато се обсъждаха темите с Гинка Върбакова и продажбата на ЧЕЗ, а сега я няма и си задавам съвсем естествения въпрос, на който се надявам Вие да ми отговорите, госпожо председател. На госпожа министърката по-важна й е темата ЧЕЗ и 20-годишно приятелство, за да присъства, а бъдещето на енергетиката на България и на България като такава не е ли толкова важно, за да може да дойде тука за два часа, да си проведем разискванията и да видим какво правим".

От левицата настояват още до месец да бъде създадена проектна компания, която да се занимава с изграждането на втората ядрена централа у нас. В началото на тази седмица, в Лондон, премиерът Бойко Борисов намекна, че "Белене" може да стане балкански проект с инвестиции от съседни държави.

В пленарната зала, от името на ГЕРБ, беше прочетена декларация по повод националния ни празник 3 март. 
"Въпреки всекидневните пререкания и политически противоборства, ние помним подвига на героите, жертвали живота си за свободата на отечеството" прочете  депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.
"Всеки ден трябва да се гордеем, че сме потомци на велик народ. 3-ти март е празник на нашия дух като нация. Той е отговорност към нашата история и към възпитанието на новите ни поколения".

Депутатите провеждат в момента редовния петъчен контрол, на въпроси отговарят шест министри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!