Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Курумбашев: ЕС е длъжник по отношение на стимулирането на електрическата мобилност

Снимка: БГНЕС

Половината от паркоместата на бъдещите офис и жилищни сгради, които се строят в Европейския съюз да предоставят възможност за електрическо зареждане на електромобилите. Това предлага българският евродепутат Петър Курумбашев. Той смята още, че общините трябва да бъдат задължени да изпълняват дейностите по поддръжката на градската среда с електромобили.

Европейският съюз е длъжник по отношение на законодателството за стимулиране на електрическата мобилност, смята Петър Курумбашев и затова предлага приемане на директива сградите да се строят със задължителни зарядни за електромобили:

Говорим за 220 волта, не говоря да се слагат специални зарядни станции. Концепцията е, че електрическите коли, или част от тях, си се зареждат, очевидно, вкъщи или някъде на работното място, или някъде в града, а не класическата концепция на бензиностанциите или газостанциите, където трябва да отидеш специално да заредиш и зареждаш за кратко време.

И още едно предложение от българския евродепутат:

Да въведем буквално задължение при търговете за общински и държавни поръчки определена част да бъдат за електрически автомобили. Защо нашите паркове, например, да не се чистят от тези малки машини, които минават с четките, да речем? Защо те не са електрически, а не някоя приятна дизелова кола да се разхожда в Южния парк и да извършва същата дейност? Защо част от камионите, които извършват дейността по почистването на града, да не бъдат такива?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!