Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40% от младежите в ЕС предпочитат да са самонаети, отколкото наети служители

Снимка: БТА

Повече от 40 на сто от младежите в Европейския съюз предпочитат да са самонаети, отколкото наети служители. Въпреки това само около 4% от тях успяват. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на конференция, посветена на младежкото предприемачество в София. Форумът е част от програмата на Българското европредседателство.

Основно предизвикателство за Европа е създаването на усилия за развитие на предприемачеството, посочи българският министър на конференцията под надслов "Следвай идеите си, бъде предприемач“, организирана от Министерството на икономиката и генерална дирекция "Растеж“ към Европейската комисия, а приоритет на българското председателство е именно младежкото предприемачество.

Според заместник-министъра Лъчезар Борисов през последните пет години в България са създадени около 2000 стартиращи компании, а благодарение на мерките, които държавата е предприела тази година се очаква това число да нарасне двойно.

В момента в България има около 10 активни инвестиционно фонда и се очаква до края на годината да бъдат създадени още пет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!