Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени в Европа

Снимка: Les Johnstone

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра", в която членуват над 250 сдружения от 47 страни.

Президентът на "Eвропа Ностра" световноизвестният тенор Пласидо Доминго определя паметника на Бузлуджа като изключително съкровище на Европа. Влизането му в класацията гарантира изпращането на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавните институции, отговорни за опазването на паметника, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника, но не пряко.

Областният управител обясни, че се работи за привличането на млади специалисти от университети по строителство и архитектура у нас и от чужбина, за техническо обследване на конструкцията на паметника. Вече имало интерес към идеята. Отварянето на чинията е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции, но на Бузлуджа вече има осигурена охрана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!