Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп интернешънъл": Българите са твърди поддръжници на ЕС

Снимка: архив

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са решително малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване и могат да са основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма.

Това са изводите от националнопредставително изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС.

В последната година и половина доверието в обобщения образ на Европейския съюз възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около  30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието.

„Галъп интернешънъл“ задават два въпроса, за да проверят степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи.

Снимка
72 на сто изцяло отхвърлят нацистки и фашистки идеологии. Една трета от българите обаче са на мнение, че някои от тезите на комунизма и болшевизма са приемливи.
Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Като цяло следва да се отбележи, че комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките, коментират социолозите. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респ. по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Снимка

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!