Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството на автомобилни части ще се развива в три големи индустриални зони в страната

Снимка: БГНЕС

Производството на автомобилни части в България ще бъде развивано в три големи индустриални зони. Те ще бъдат изградени край Бургас, София и Видин, съобщиха от Автомобилен клъстер-България. 

Автомобилната индустрия е най-бързо развиващият се сектор в момента и през следващите три години ще има необходимост от поне още 45 хиляди работни места.

"Ако трябва да посочим един сектор, който всъщност пълни бюджета, както националния, така и семейния, това е мехатрониката и нейният авангард – автомобилостроенето", казва Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. 

За да може да отговори на инвеститорския интерес обаче, страната ни трябва да реши проблема с кадрите, защото, според председателя на клъстъра Иван Михайлов: "Всеки потенциален инвеститор, който има интерес към България, влизайки на вратата, вече не се интересува от 10-процентния данък, а първият въпрос е, има ли достатъчно работна ръка, очевидно – не, създава се конкурентна среда и след това при анализ на другия пазар се установява, че има доста повече от значителния слой от гледна точка на трудовото законодателство.

10 хиляди ученици сега изучават специалности, свързани с автомобилостроенето, а българските автомобилни профили вече стигат до Китай.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!