Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от 40 страни пишат, пеят, рисуват за Родината

На тържествена церемония най-добрите получиха отличията си от конкурсите на ДАБЧ

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
В София днес се състоя тържествената церемония по награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).
Бяха наградени най-добрите малки писатели в 22-рото издание на конкурса „Стефан Гечев”, награди получиха и най-добрите художници в конкурса  „България в моите мечти“. Деветото издание на конкурса по пеене „Любка Рондова“ също излъчи своите победители. На събитието присъстваха българчета, техните родители и учители, които макар и далеч от родината запазват българския дух.

„Където и да се намираме, ние винаги носим България в нашите сърца“- казаха наградените деца.

Конкурсите са учредени от ДАБЧ с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции, да помагат на българчета в чужбина да творят на родния си език и да разгръщат творческия си потенциал.

СнимкаДосега участие в тях са взели около 13 000 деца на наши сънародници от 26 държави.
Тази година са се включили малчугани от 40 различни страни. Изложба с най-добрите детски рисунки от конкурса беше открита във фоайето на "Сити Марк Арт Център", София.

Събитието имаше и благотворителна кауза в помощ на 19 годишната българка Мария Чернева от Бесарабия, която се нуждае  от животоспасяваща трансплантация.

Чуйте репортажа на Луиза Лазарова от церемонията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!