Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1500 работници са получили трудовите си възнаграждения след промените в законодателството

| обновено на 02.08.18 в 16:01
Снимка: БГНЕС

За три години институцията на Омбудсмана е разгледала повече от 75 хиляди случая за нарушени най-много потребителски и социални права и правото на собственост. Жалбите показват още нарастване на обществената нетърпимост към некоректните работодатели и случаите на посегателства над околната среда. За половин година близо 1500 работници са получили трудовите си възнаграждения след промените в законодателството, което гарантира изплащането на заплатите при фалит на предприятието. 3 млн. лв. са изплатени от началото на годината, когато влязоха в сила поправките в няколко закона, отчете омбудсманът Мая Манолова. До края на годината сумата се очаква да нарасне до 6 млн. лв.

Ефектът от промените в Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и Закона за гарантиране на вземанията са усетили 4400 души, а фондът не е източен, обяви Мая Манолова. Изплатените средства са четири пъти повече, отколкото през миналата година.

Предстоят и плащанията към работниците и служителите на двата фалирали хипермаркета, които протестираха активно преди година с настояване да получат заплатите си:

"Там наистина казусът се оказа изключително сложен, защото нямаше абсолютно никаква информация от документите на дружеството, за това какви суми се дължат на работниците, което забави процеса, но сега в резултат от доброто ни взаимодействие и този проблем ще бъде разрешен".

Парите си обаче няма да получат работниците с неизплатени заплати отпреди 1 февруари 2016 година, защото не попадат в давностния срок на разпоредбите.

По отношение на останалите законодателни инициативи общественият защитник обяви, че от една година няма нито един осъден гражданин от арбитражните съдилища, а съдебните изпълнители не могат да съдят гражданите без те да знаят за това и без участието им в съдебния процес.

"Най-накрая Министерски съвет прие предложение за промени в социалното законодателство, които да осигурят социални помощи за деца сираци. За съжаление, проектът, който вчера е минал през Министерски съвет, отново въвежда подоходен критерий за майките, които отглеждат своите деца сами заради смърт на другия родител, така че битката продължава. Ще настоявам за допълнителни предложения между първо и второ четене, ще напишем такива и ще настояваме пред парламентарните групи да ги внесат, тъй като нашия проект, който внесохме през март, така и не беше припознат от нито една парламентарна група".

Манолова обяви още, че ще продължи да работи и за цялостна реформа, а не само за повече пари, в законодателството за хората с увреждания. Освен това по Закон за фалит на физическите лица, за ограничаване правомощията на банките и на произвола на колекторските фирми.

Като акцент на постигнатото от екипа си изведе кампанията срещу двойния стандарт при храните:

"Смея да твърдя, че това е първата кауза, по която беше постигнато обединение и която дава своите резултати. Петицията, която внесохме в ЕП заедно с граждани, и декларациите, които през септември миналата година с всички институции и партии внесохме в ЕП, в резултат на това ЕК през април заяви, че започва процедура по изработване на евродиректива, която да забрани двойните стандарти."


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!