Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации, провеждащи възстановки на битки, притеснени от промени в Закона за оръжията и боеприпасите

Снимка: БГНЕС

Представители на организации, които осъществяват възстановки на битки, ще се срещнат с представители на МВР. Причината е обсъждането на промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които могат да направят оръжията за възстановки незаконни. Момчил Тачев от клуб „Братя по оръжие“ обяснява:

"Не може без картечница да покажем атаката на българската армия при Дойран през Първата световна война, при Тутракан, без тракането на картечниците. Ако те бъдат забранени или влязат в някакъв изключително рестриктивен режим, практически ние ще бъдем ограничени по този начин. Някои държави също имат изключително сериозни несъгласия с тази директива. В нея пише, че ако сега действащото законодателство в страна - членка отговаря или припокрива директивата, то не е необходимо нейното тотално възприемане."

Промените в Закона за оръжията и боеприпасите въвеждат европейска директива, която цели борбата с тероризма. МВР е готово да предложи преднопълнещите оръжия да преминат на уведомителен режим. В сряда водещата вътрешна комисия ще обсъжда две предложения за промени в закона - на депутатите от ВМРО и спорния - на Министерския съвет. За сега предложенията за промяна в закона са минали през комисията по отбраната. Земеделската комисия ги е отхвърлила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!