Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей на 4 януари

Празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална фотоизложба ще отбележат половин век в ефира на националните програми

Снимка: БНР

Програма "Хоризонт“ и програма "Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей. Двете национални програми на радиото са създадени на 4 януари 1971 г. и до днес печелят доверието на слушателите с бърза, точна и обективна информация. Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и на сайта на БНР. 

Програма "Хоризонт" – половин век силата на истината 

"Хоризонт“ ще отбележи своя юбилей с поредица от теми, представящи програмата и мястото й в радиефира през годините.  Новините и емблематичните предавания, музиката и спортът, синоптичната прогноза, знаковите събития и гости в ефира, слушателите и радиолюбителите ще бъдат представени в специални обзори. Ще прозвучат сигналите, с които поколения българи свързват Радиото, ще се припомнят и емблематичните "Дела и документи“, "Ранобудното петленце“ и "Нивото на река Дунав в сантиметри“. 

Ще бъдат представени журналистите и хората на пулта с техните професионални истории, но и комични случки. Ще се проследи техническото развитие от лентите до дигиталното настояще, но ще се стигне и до онези места, където и днес се чува само радиото. Празничните теми, които ще звучат през целия месец, ще започнат на 4 януари, когато в "Хоризонт до обед“ ще гостуват връстници на програмата, родени на същия ден.   

 Програма "Христо Ботев" – 50 години разум и емоции 

Програма "Христо Ботев“ ще отбележи юбилея си с поредица от празнични предавания. На 4 януари сутринта в "България и светът на този ден“ ще прозвучат коментари и звукови хроники за 50-годишнината на двете национални програми на БНР. В звуковата "Капсула на времето“ с равносметка и послания ще гостуват директорът на програмата Митко Новков и главният редактор Светлана Димитрова. "Главен герой“ ще е екипът на "Нашият ден“, който в ефир ще връчи звуковата капсула на времето на Златния фонд на БНР. 

Подкаст "Радиото помни" – звуковите картини на пет десетилетия 

Юбилеен подкаст "Радиото помни“ на сайта на БНР ще представи в автентични записи изминалите 50 години за България и света в ефира на програма "Хоризонт“ и програма "Христо Ботев“. Ще звучи обзор на новините за събитията и гласовете на личности, променили политиката, културата, науката и спорта от 1971 г. до днес и достигнали до нас от радиото. 

Звуковите картини на пет забележителни десетилетия ще бъдат представени от петима журналисти от Българското национално радио. Подкастът със знаковите събития от едно десетилетие в хроника от автентични записи от фонда на БНР ще бъде публикуван всяка седмица, началото е на 4 януари 2021 г. 


Първият епизод ще представи  70-те години на ХХ век в ефира на програма "Хоризонт“ и програма "Христо Ботев“ – десетилетието, което започва със създаването на двете национални програми. 

Новините за новата Живкова Конституция и новия Български патриарх Максим, смъртта на футболните легенди Гунди и Котков, съобщена за първи път от Радио Белград, докато медиите в България чакат разрешение от ЦК на БКП, прякото излъчване на тържественото посрещане на Мария Гигова след втората й титла в Хавана, среднощната информация за полета на Георги Иванов и гласът му от Космоса, аферата Уотъргейт и оставката на Никсън можете да чуете ТУК.

Дигитални фотоизложби "50 години в 50 кадъра" 

Две дигитални фотоизложби "50 години в 50 кадъра“ на сайта на БНР ще проследят живота на програма "Хоризонт“ и програма "Христо Ботев“. 

Забележителни снимки от гостуването на най-ярките български творци в студиата на медията, първата копка и строителството на новата сграда на националното радио, отразяването на незабравими спортни събития, моменти от любими предавания като "Тромбата на Вили“ и "Ловци на атоми“, разцвета на радиотеатъра, наградите "Сирак Скитник“ и много други можете да видите ТУК

Незабравимите Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Стоянка Мутафова

Нови сигнали на информационните емисии на БНР 

От 4 януари всички национални и регионални информационни емисии на БНР ще започват с нови, обединяващи сигнали. Те ще звучат в ефира на двете национални и деветте регионални програми на БНР. Новите сигнали са създадени от Марио Балтаджиев и са изпълнени и записани от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марк Кадин в Първо студио на Българското национално радио.  

Снимки: БНР и БТА