Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с награда от Международния конкурс "Светозар Страчина Гранд При 2021" за запис на младия гъдулар Симеон Илиев

Симеон Илиев
Снимка: Радио Варна

Българското национално радио получи Специалната награда на Международния конкурс за звукозаписи на фолклорна музика „Светозар Страчина Гран При 2021“. Призът беше обявен на онлайн гала-концерт от Голямото концертно студио на Словашкото радио в Братислава на 12 май.

Специалната награда за най-добро изпълнение е за пиесата  „Тракийски напеви“ в изпълнение на Симеон Илиев. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор – Христо Николов.

Симеон Илиев е от София, на 18 години, ученик в  НУФИ “Филип Кутев“ в гр. Котел в класа по гъдулка на Величка Тодорова. Младият гъдулар грабна вниманието на журито с виртуозно изпълнение, технични пасажи, флажолети и имитация на гайда с гъдулката. 

Талантът на Симеон Илиев отдавна е забелязан и подкрепен от Българското национално радио. През 2018 г. той в дует с Асен Станоев спечели специалната награда на Радио Варна на 24-тия Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Година по-късно през 2019 Симеон Илиев беше най-младият солист на концерта „Тайната на българските инструменти – изкуството на гъдулката“ на Оркестъра за народна музика на БНР.


Отличието в конкурса „Светозар Страчина Гран При 2021“ е поредното за Българското национално радио за звукозаписната продукция на народна музика на обществената медия след наградите за най-добър запис на автентичен фолклор през 2011, 2015 и 2017 г. и награда за най-добро изпълнение през 2019 г.

В десетото юбилейно издание на конкурса тази година се състезаваха 40 записа от 15 радиостанции от Европа и Канада. 13-членното международно жури, ръководено от етномузиколога от Словашкия университет проф. Бернард Гераи, отличи с „Гран при“ записът на Чешкото радио „Слънчевият хамелеон“.Събитието се организира на всеки две години от Словашкото национално радио със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!