Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дует "Свирците" влизат в звукозаписното студио на Радио Варна

| обновено на 04.04.18 в 17:32

Дует "Свирците" - гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от НУФИ "Филип Кутев" - Котел са тазгодишните носители на специалната награда на Радио Варна в 24-тия Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" - Варна, който се проведе от 30 март до 1 април. Двамата талантливи инструменталисти за първи път ще влязат в звукозаписното студио, за да увековечат своя труд като дуо. 

Понастоящем младите музиканти - първи братовчеди, са ученици на Величка Тодорова, но пътят им започва от школата на Лили Ангелова. 

В конкурсната програма дует "Свирците" се представи с "Ягодовска копаница" (муз. Ангел Добрев) и "Сюита" (муз. Тодор Киров). Освен като дуо, а и трио - "Добруджанче", възпитаниците на музикалното училище в Котел се явиха и самостоятелно. Симеон получи "Специална награда на журито за отлично представяне", а Асен бе оценен с второ място в категорията си. 

Измина точно една година от последната ни среща. Какво се случи в този период?

Симеон Илиев: През тази година научих много нови хора́, нов материал. Също така съм много доволен от училището в гр. Котел - постоянно сме заети, което ме радва. Средата е съвсем друга, защото е фолклорно училище, а ние досега учихме в класическо (бел.ред. НМУ "Л. Пипков" - София). Децата са на нашето ниво. 

Симеон Илиев и Ангел ДобревКое е най-ценното, което научи като репертоар?

С. И. Тази година започнах да свиря хора́та на неповторимия композитор и гъдулар Атанас Вълчев - най-добрият в гъдулковото изкуство. На този конкурс се представих със "Сватовски мелодии" и "Ягодовско хоро", и двете произведения са негови. 

Струва ми се, че за тази една година си вдигнал темпото доста...

С. И. Да, тези хора́ се оказаха доста по-сложни за изпълнение. Атанас Вълчев няма аналог засега! 

Самият ти натюрел обаче е станал по-експресивен.

С. И. Да, да, хората се променят с времето, което се отразява и в музиката. 

Симеон Илиев и Асен СтаноевБеше "обладан", пленен от музиката на Димитър Лавчев. Сега в друг период ли си? 

Да, защото хора́та на Лавчев са по-лесни и изискват по-малко време за свирене. Но за Атанас Вълчев, както казах, няма друг като него. Специално в тези две хора́, които в момента съм изработил, мисля че се доближавам до неговия стил на свирене. Той е неповторим. Отличава се с много богата орнаментика, техника и хубав тон. 

И много хубаво лъководене...

С. И. Лъковата техника е много важна, да. Ако нямаш добра техника, не можеш да изсвириш толкова бързо тези хора́. 

Поздравления и за позициите, много свободно вече ги свириш. 

С. И. Да, изработвах ги дълго време, но накрая постигнах желания резултат. 

НаграждаванеКои бяха конкурсите, на които се яви тази учебна година?

С. И. Преди НДФК "Диньо Маринов" това бяха в Русе - "Дунавски славей" и в гр. Пловдив. В Русе тази година честно казано съм разочарован от конкурса, защото журито не даде коректна оценка на много участници. Аз специално не съм без награда - имам 3-то място и стипендия. Но искам да изразя недоволството си и да направя една сериозна забележка към конкурса, и мисля, че в бъдеще нещата ще се променят. 

Мислиш ли, че не беше правилно оценен там? 

С. И. Ами да, просто мислих, че тези хора́, които съм направил, заслужават по-добра оценка. От конкурса в Пловдив съм много доволен. Имаше 5000 участници и всички получиха награди за своя труд спрямо своето ниво. Класиран бях на първо място със стипендия и запис в БНР. 

Наградите каква мотивация са? 

С. И. Наградите са огромна мотивация, за да свиря все повече и да ставам по-добър като изпълнител. 

Цялото интервю със Симеон, както и документалните записи от представянето им, чуйте в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06