Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР чества 100-годишнината от рождението на Коста Колев с нов диск и концерт

Първият албум с произведения на патриарха на българския фолклор, издаден от БНР, излиза дни преди юбилея

Маестро Димитър Христов и проф. Сава Димитров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио чества 100-годишнината от рождението на патриарха на нашия фолклор Коста Колев с юбилеен диск и празничен концерт. Дни преди рождената дата на легендарния музикант, БНР издаде албум с негови произведения.

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи диска. Той благодари на генералния директор на БНР Андон Балтаков за реализацията му и на Българска музикална асоциация за инициативата.   

Маестро Христов разказа за живота на Коста Колев и работата му в Радиото, за създаването на Оркестъра във вида, в който съществува и до днес, за образоването на музикантите и синхронизирането на инструментите. "За българската музика Коста Колев е това, което е Иван Вазов за българската литература – патриарх," каза Димитър Христов. 

Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР

"За българския оркестър Коста Колев е това, което е Бетовен за класическата музика," допълни фолклористът Румяна Цинцарска.

"Той работеше с устрем и любов и създаде всичко значимо и важно. Коста Колев не изискваше приемственост и последование. Той сам си ги извоюва, защото беше пълен със знание и можене. Свиреше по селски събори и със сватбарски орекестри, а дирижираше в зала "България". 

Румяна Цинцарска

Националното радио работеше със солисти и инструменталисти от цялата страна и създаваше национален репертоар. 

По негов пример се създадоха оркестрите към радиостанциите в Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и т.н., които извадиха съкровища от техните региони," каза Цинцарска и обобщи: "Днес Оркестърът за народна музика на БНР е съставен от по-съвършени и много по-образовани музиканти. Димитър Христов оживява миналото в съвременната естетика, като запазва оркестъра на Коста Колев. Това е естетиката на Коста Колев, която е напълно приета. Защото в неговия оркестър имаше приемственост." 


Съпругата на Коста Колев Мария Лешкова, известен изпълнител и диригент, разказа спомени за големия музикант: "Искри излизаха от него! Беше неуморен и всичко постигаше с лекота, любов и такт към изпълнителите."

Мария Лешкова

Дискът "Коста Колев" е първият, издаден от БНР, с негова авторска музика. Албумът съдържа 19 произведения, селектирани от Златния фонд на БНР от Ваня Монева и Димитър Христов. 

Записите са направени между 1964 и 1992 г., а произведенията са изпълнени основно от Ансамбъла за народни песни, чийто наследник днес е Оркестърът за народна музика на БНР. 

Други произведения са изпълнени от Балканджийската група, Леновската група и Белоземската група. Повечето записи са дирижирани от самия Коста Колев, но са включени и такива, дирижирани от Стефан Мутафчиев, Добрин Панайотов и Михаил Йорданов. 

Солисти са емблематични изпълнители като Костадин Варимезов, Михаил Маринов, Румен Сираков, Стоян Величков, Петко Радев и Иво Папазов, както и самият Коста Колев на любимия му акордеон. 

Концепцията на диска е той да представя основно инструменталното творчество на Коста Колев, както и няколко вокално-инструментални творби.

Маестро Димитър Христов връчи първия диск на ректора на НМА "Проф. Панчо Владигеров" проф. д-р Сава Димитров с пожеланието примерът на Коста Колев да достигне до бъдещите музиканти. 

Проф. Димитров посочи символиката в съвпадението на времето, в което честваме 100-годишния юбилей и на Коста Колев, и на Националната музикална академия, която легендарният музикант е завършил.

"Приех, още като декан, като моя мисия в НМА да се изучават фолклорни специалности. Знаково е, че юбилейният ни концерт преди дни започна с изпълнение точно на фолклорните специалности с произведение на Коста Колев," каза проф. Сава Димитров.

Вторият юбилеен диск беше връчен на Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, в който Коста Колев е членувал.

"Трябва да се поклоним на делото му и да поздравим БНР, че съхранява, развива, спазва и опазва традициите на първите музикални уредници в Радиото Димитър Ненов и Боян Икономов, към които можем да причислим и Коста Колев," каза г-н Минкин.

Мария Лешкова, Румяна Цинцарска и Ценко Минкин

На 27 май Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще почете 100-годишнината от рождението на Коста Колев със специалния празничен концерт "Люлка се люля". 

Билетите за концерта бяха разпродадени за часове, затова музикалният празник ще бъде предаван директно в профила на БНР във Фейсбук на 27 май от 19.00 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!