Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Време за разговор“ – първият чуждоезичен видеокаст на Радио България

„Време за разговор“ („Время Беседы“) – първият видеокаст на чужд език на Радио България, е вече факт. Продукцията е на руски език със субтитри на български, автор е Георгий Каиш – бесарабски българин от Молдова, студент в България.

„Время Беседы“е ориентиран към млади хора от различни националности, които живеят, учат или работят в България, както и към наши сънародници от българските общности в Молдова, Украйна, Русия и др. Те са и основни участници в продукцията.

Ключово място във видеопоредицата заема темата „България“: как, къде и с какво се забавляват младежите от Молдова, Украйна, Русия, които живеят, учат или работят у нас, какво от българската култура и начин на живот им харесва, какво ги озадачава или пък дразни, как почиват, къде обичат да ходят по време на ваканция, с какви трудности се сблъскват, как оценяват образованието в България, как общуват с българските си колеги и т.н. Видеокастът, чиято основна версия е на руски език (с възможност за субтитри на български и други езици), залага на непринудения разговор между отворени за света и неговите предизвикателства млади хора. Всеки епизод има основна идея, която преминава през разговора, а в края се „компресира“ до кратка и запомняща се фраза.

Авторът Георгий Каиш е бесарабски българин. "Молдова е моята родина, България ми е прародина", казва той. Завършил Теоретичния лицей „Иван Вазов“ в Тараклия, в момента Георгий е първокурсник в специалност „Международни икономически отношения“ в УНСС. Работил е като водещ, DJ и сценарист в молдовското радио „Албена“. Там става популярен с вечерното интерактивно предаване „Шоу на 8 этаже“, за коетодиректорът на радио „Албена“ Владимир Кыльчик казва, че е било едно от най-популярните и винаги се е ползвало с прекрасни отзиви.

Георгий Каиш споделя, че мечтата му е да работи в БНР – „Радио България“. „Ще кажете, че това е твърде самоуверено, но няма граница за моето усърдие и желание да стана част от Вашето радио,“ са думите, с които Георгий се обръща към „Радио България“. "Така е, няма граници", казва главният редактор Красимир Мартинов. И подкастът „Време за разговор“ вече е факт. Първите му епизоди може да видите на  страницата на Радио България, както и в канала в YouTube.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!