Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и Държавният културен институт към МВнР с поздрав към българите по света за 6 септември

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е ключов епизод в еманципирането на българската дипломация от края на XIX в.  По повод официалния празник Деня на Съединението на България, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Българското национално радио отправят виртуален поздрав към всички българи и приятели на България по света.

В специално реализираното видео са използвани произведения от репертоара на Оркестъра за народна музика на БНР, който вече 70 години съхранява богатите фолклорни традиции, с които България е известна по света,  и в същото време разширява музикалните хоризонти със средствата на модерната интерпретация. Видеото включва и обръщение към българите зад граница и техните приятели от генералния директор на БНР – Милен Митев. Държавният културен институт съдейства за разпространяването на виртуалния поздрав сред сънародниците ни чрез задграничните ни представителства.

Инициативата е част от партньорското сътрудничество  между двете институции, подписано на 12 юли 2022 г. между директора на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова и генералния директор на БНР Милен Митев с цел подготовка, реализация и популяризиране на национално и международно значими културни, социални и образователни инициативи. 

Видеопоздравът може да бъде гледан тук.

Към инициативата се присъединява Българската телеграфна агенция като стратегически партньор.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!