Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишният семинар на музикалните състави на Европейския съюз за радио и телевизия се откри в София

Годишният семинар на музикалните състави към обществените медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) се откри в София. В събитието участват представители на обществени радио и телевизионни оператори от 13 държави. Домакин е Българското национално радио.

Форумът беше открит от генералния директор на Българското национално радио и член на Радиокомитета на Европейския съюз за радио и телевизия Милен Митев, който приветства участниците и представи шестте музикални състава на БНР с тяхната история и постижения. Митев подчерта, че развитието на музикалните състави е част от обществената мисия на БНР и обобщи: „Музикалните състави на обществените медии са особено важни, защото в днешното разделно време музиката ни обединява!“ Паскал Лабри, ръководител „Музика“ в EBU, благодари на БНР за организацията на форума и очерта основните предизвикателства пред музикалните състави на обществените медии.

Милен Митев

Годишният семинар на музикалните състави към обществените медии, членуващи в EBU, е едно от централните музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия. Той дава възможност за обмен на професионален опит между артистични директори, продуценти и ръководители на музикални състави. Дискусиите са съсредоточени върху творческото ръководство и финансовата издръжка на радиосъставите, както и върху техния контакт с радиоаудиторията и с публиката в концертните зали. Променящият се финансов климат е една от горещите теми, които ще бъдат дискутирани на семинара в София, а опит ще сподели екипът на ВВС, воден от ръководителя на оркестрите и хоровете на медията Саймън Уеб. Актуална темата за дигиталната трансформация в света на музиката също е в дневния ред на семинара, а за мястото на класическата музика в бързоразвиващия се медиен пейзаж ще говори президентът на Deutsche Grammophon Клеменс Траутман.



Най-малките певци на БНР от Вокална група „Радиодеца“ поздравиха участниците в семинара. През първата вечер от двудневния форум участниците в семинара ще чуят и концерта „Джаз в класиката: Картини от една изложба“ на Биг бенда на БНР в Първо студио на радиото.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!